lauantai 22. toukokuuta 2010

Suomessa pakkohuostaanottojen oikeusvoimakeinot järkyttäviä

Kehitysvammaisen maahanmuuttajan ja hänen isoäitinsä tapaamisoikeus palautettava!

Osallistu addressiin: http://www.adressit.com/kehitysvammaisen-tapaamisrajoite

Imatralla yksityinen vammaisten toimintakeskus on eristänyt ja vieraannuttanut kehitysvammaista ja vaikeasti puhevammaista maahanmuuttajaa ainoasta lähiomaisestaan, isoäidistään Viola Heistosesta jo yli vuoden ajan.

Isoäiti Viola heistonen (74) ja hänen puhumaton kehitysvammainen tyttärenpoikansa (27) muuttivat Suomeen Neuvostoliitosta 1991 inkeriläisinä paluumuuttajina, joiden äidinkieli on venäjä. Isoäiti oli tyttärenpoikansa holhoojana jo vuodesta 1986 ja täällä edunvalvojana (28.8.09 asti). Pojan molemmat vanhemmat ovat kuolleet.

Viola Heistosen tyttärenpojan eristäminen, vieraannuttaminen ja omaisille määrätty tapaamiskielto alkoi syytä kertomatta 12.1.09 ja siitä ilmoitettiin tekstiviestillä. Perusteena oli perätön syytös pahoinpitelystä isoäitiä vastaan.

Kaakkois-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä vapautti isoäidin rikosepäilyistä 20.11.09. Palvelukeskus näyttää tulkanneen puhumatonta poikaa erheellisesti. Väärä syytö on leimannut isoäidin lopuksi elämäänsä.

Vantaan käräjäoikeus poisti isoäidiltä edunvalvojuuden 28.8.09 toimintakeskuksen ja isoäidin tulehtuneiden välien takia. Tyttärenpojalle määrättiin viranomaisedunavalvoja henkilöä koskeviin asioihin.

Käräjätuomari totesi toimintakeskuksen toiminnanjohtajan ilmoituksen mukaan, ettei isoäiti ole enää tapaamiskiellossa tyttärenpoikaansa. Toiminnanjohtaja ilmoitti oikeudenistunnossa, että oli purkanut 3.3.09 kehitysvammalain 42 § perusteella tekemänsä tapaamisrajoitten. Yli 30 v vanhaa kehitysvammalakia käytetään edelleen määrättäessä kehitysvammaisille pakkokeinoja.

Kuitenkin sama yksityinen toimintakeskus jatkaa edelleen viranomaisvieraannuttamista, ei salli tapaamisia eikä päästä isoäitiä toimintakeskukseen. Poika ei saa edes puhelimessa kuulla isoäidin ääntä eikä isoäidin laulamia venäläisiä lauluja. Harvat tapaamiset päättyivät syyttämättäjättämispäätöksen tultua julki 22.11.09.

Ei ole oikein ja kohtuullista erottaa ja vieraannuttaa puhumaton, kehitysvammainen ja autistinen henkilö hänelle rakkaasta isoäidistään, äidinkielestään ja venäläisestä kulttuurista ja omista perinteistä.

Isoäiti on pienestä pitäen hoitanut kehitysvammaista tyttärenpoikaansa rakkaudella ja hellyydellä, nyt kehitysvammaiselle tyttärenpojalle tulisi siirtyä vetovastuu ja mahdolisuus venäläisen tavan mukaan pitää omalla tavallaan huolta vanhasta isoäidistään. Perhesiteet ovat yhteiskuntamme tärkein koossa pitävä voima.

Kehitysvammaisen henkilön eristämisessä isoäidistään rikotaan Suomen perusoikeuksien 7§"henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti ilman laissa säädettyä perustetta sekä Euroopan unionin perusoikeuskirjan 6 artiklaa, oikeutta vapauteen ja 7 artiklaa, yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta.

Kehitysvammainen maahanmuuttaja tarvitsee muita enemmän hänen elämänhistoriansa ja kulttuurinsa tuntevan perheensä tukea ja rakkautta uudessa kotimaassaan.

Tuetaan yhdessä tyttärenpojan ja isoäidin perheyhteyden ja vapaan tapaamisoikeuden palauttamista allekirjoittamalla tämä adressi.  http://www.adressit.com/kehitysvammaisen-tapaamisrajoite

2 kommenttia:

  1. Kommentteja siis, nolla.Näin reagoidaan yhteiskunnassamme pienten ihmisten hätähuutoon!Kehitysvammaisten huonosta kohtelusta ovat huolestuneet myös kehitysvammaisten järjestöt. Esimerkkinä Kynnys ry:n pj Amu Urhosen allekirjoittamasta 8.12.2009
    Eduskunnan Ulkoasiainvaliokunnalle. Lausunto valtioneuvoston selonteosta VNS 7/2009
    Siteraan: "Kynnys ry kiittää mahdollisuudesta esittää lausuntonsa valtioneuvoston ihmioikeuspoliittisessa selonteossa.Suomi on alekirjoittanutYK:n vammaisten ihmisoikeussopimuksen..,on sovittu, että ratifioidaan, kun lainsäädäntö vastaa sen vaatimuksia..Ratifiointi on venynyt kiusallisen kauan.
    Erityisen suuria ongelnmia näyttäsi olevan, että Suomen laki sallii pakkokeinot kehitysvammaisten hoidossa. Laitoshoito on laajempikin vakava ongelma Suomessa.Sen valvonta on erittäin puutteellista, joten suljettujen ovien takana saattaa tapahtua mitä tahansa-kuten viime vuosien esimerkit ovat karmaisevasti osoittaneet.Vanhanaikaista kehitysvammalainsäädäntöä ei saatu uudistettu yhdessä tänä vuonna voimaan tulleen vammaispalvelulain kanssa, vaikka se oli tarkoitus. Selonteossa kiinnitetään huomiota YK:n sopimuksen ratifiointiin, mutta mitään aikataulua ei ole esitetty.Herää epäilys, jääkö tämä taas pelkäksi maininnaksi.
    Vammaisten ihmisoikeuksia rikotaan Suomessa jatkuvasti.Tilannetta ei helpota se, etteivät sen enempää viranomaiset kun vammaiset ihmiset itse tunnista esimerkiksi syrjintää.Poliisi ei vieläkään ota vakavasti vammaisten syrjintää koskevia rikosilmoituksia..
    Monet muutkin esimerkit osoittavat, ettei vammaisen perus-ja ihmisoikeuksien loukkaaminen Suomessa johda mihinkään.Vaikka KHO hyväksyisi vammaisen henkilön tekemän valituksen, kunta voi edelleen tehdä samasta asiasta lainvastaisen päätöksen joutumatta mitenkään tilille..".Koko teksti löytyy netistä.

    VastaaPoista
  2. Kynnys uskaltaa ottaa kantaa asioihin,joista ollaan hiljaa.Vammaiset saavat taistella jopa vuosia vammaispalveluetuuksista,jotta saavat heille kuuluvat vammaispalvelulain oikeuttamat etuudet.

    VastaaPoista